Als je in de bouw werkt dan is je productiviteit in sterke mate afhankelijk van je gereedschap maar ook zeker van je werkkleding. Je werkkleding maakt dat je je makkelijk kunt bewegen, maar ook dat je je benodigde gereedschap gemakkelijk mee kunt nemen. De beschikbare kleding op dit gebied is daarom ook sterk gericht op kwaliteit en functionaliteit. Functionaliteit om je beroep zo goed mogelijk uit te kunnen voeren en kwaliteit om de levensduur zo lang mogelijk te laten zijn. De kwaliteit is per beroepsgroep verschillend en de functionaliteit ook uiteraard. Kortom er zijn best wat apsecten waar je rekening mee moet houden en waarin je afwegingen moet maken. Graag neem ik je in dit blog hier inhoudelijk in mee, zodat je een gefundeerde keuze kunt maken.
Werkkleding per beroepsgroep
Per beroepsgroep in de bouw is er werkkleding ontwikkeld. De functionaliteit en de kwaliteit is afgestemd op deze beroepsgroep. Zo zie je bijvoorbeeld bij broeken voor stratenmakers verstevigde knieën, zodat het even duurt voordat je daar doorheen bent gesleten. En de welbekende witte schilderskleding. Voor timmermannen zie je vaak dat de broek is voorzien van een hamerlus en dat de broek zogenaamde spijkerzakken heeft. Spijkerzakken zitten aan de buitenkant van de werkbroek en zijn gemaakt van steviger speciaal materiaal. Het zorgt ervoor dat tijdens het werken de spijkers in je zak niet hinderlijk in je been gaan prikken. In de werkkleding branche zie je dat de producenten actief zijn met het innoveren van hun kleding. Zo zie je dat het materiaal wat gebruikt wordt steeds beter wordt. Dit komt de draagbaarheid en de duurzaamheid ten goede. Zo zie je veel stof die elastisch is. Hierdoor kun je er veel makkelijker in bewegen. Niet onbelangrijk omdat je in de bouw veel in beweging bent. Kleding waarin je fijn kunt bewegen maakt het werken aanzienlijk prettiger.
Werkkleding en temperatuur
Een ander belangrijk aspect is dat je behaaglijk je werk kunt doen. Werkkleding waarin je het niet te warm en niet te koud hebt is dan wel zo prettig. Vooral de werkjas is daar een belangrijk onderdeel in. De werkjassen zijn er in vele soorten en maten. Vaak wordt de jas voor echte koude omstandigheden gevoerd met een fleece achtige stof die ervoor zorgt dat je goed warm blijft tijdens het buiten werken onder winterse omstandigheden. Verder zijn de jassen vaak wind en waterdicht, maar wordt er een stof gebruikt die toch ademend is. Zo ga je niet enorm zweten waardoor je alsnog kou kan vatten.